Wanneer je wilt afvallen of gezonder wilt eten, ben je misschien geneigd om te zoeken naar een kant-en-klaar voedingsschema dat je simpelweg kunt volgen. Een lijstje met precies wat je moet eten, opgesteld door iemand anders. Maar het probleem met zo’n aanpak is dat het een externe oplossing is voor een intern proces. Het is iets buiten jezelf, met eetregels die vaak niet aansluiten bij jouw behoeften, smaakvoorkeuren en levensstijl. Het gevolg? Het voelt vaak als iets wat je op de lange termijn niet vol kunt houden.”

Dat betekent echter niet dat je helemaal zonder structuur aan de slag moet gaan. Een goed doordachte aanpak is essentieel. Zonder een solide basis heb je geen richting en geen back-up voor de momenten waarop het lastig wordt. Denk aan drukke dagen, stressvolle situaties of onverwachte veranderingen in je routine. Als je geen duidelijke strategie hebt, val je sneller terug in oude gewoontes. Daarom is een voedingsschema dat bij jou past geen luxe, maar een noodzaak.”

Een plan dat werkt, maak je zelf

Een succesvol voedingsplan is niet iets wat je kant-en-klaar aangereikt krijgt; het is iets wat je zelf onderzoekt en samenstelt. Jij bent degene die analyseert wat voor jou werkt, welke voedingsmiddelen je energie geven en wat bij jouw smaak en ritme past. Dit zorgt ervoor dat je het eetpatroon op de lange termijn kunt volhouden en dat het geen strijd wordt. Je moet wel weten hoe je dit moet doen en welke tools en technieken hiervoor nodig zijn. Dit leer ik je in mijn Grip op Eten-programma.

Ook een belangrijk onderdeel van een doordacht plan is het leren luisteren naar je lichaam. Wanneer heb je echt honger? Wanneer heb je daadwerkelijk voeding nodig? En wanneer eet je vanuit een andere motivatie, zoals verveling, stress of sociale druk? Je lichaam is een krachtige graadmeter die je helpt om de juiste keuzes te maken, mits je leert om de signalen te herkennen.

Een back-up voor onverwachte situaties

Daarnaast is het cruciaal om voorbereid te zijn op onverwachte situaties. Denk aan een lange werkdag zonder vaste eetmomenten, een etentje buiten de deur of een dag waarop je geen tijd hebt om uitgebreid te koken. Hoe zorg je ervoor dat je op zulke momenten niet vervalt in snelle, ongezonde keuzes? Dit doe je door een back-up plan te hebben.

De pijlers van een effectief voedingsplan

Hieronder staan enkele voorbeelden van wat er in moet staan:

  1. Jouw basisvoedingspatroon – Wat eet je op een gemiddelde dag en waarom? Welke voedingsmiddelen voeden jou het beste?
  2. Luisteren naar je lichaam – Wanneer heb je echt honger en wanneer heb je voldoende gegeten?
  3. Flexibiliteit – Hoe pas je je eetpatroon aan op dagen die anders lopen dan gepland?
  4. Een back-up plan – Wat eet je in drukke of onverwachte situaties?
  5. Genieten van eten – Eten moet lekker en bevredigend zijn, niet iets wat voelt als een verplichting.

Door deze aspecten te onderzoeken en bewust toe te passen, creëer je een voedingsplan dat niet alleen werkt, maar ook echt bij je past. Je weet wat je nodig hebt en hoe je hiermee omgaat in verschillende situaties. En dát is het verschil tussen een wens en een strategie. Een wens is hopen dat het vanzelf goedkomt. Een strategie is een doordacht plan waarmee je grip krijgt op je eetgedrag en jouw doelen duurzaam behaalt. Wil je hier meer over weten? Plan dan een kennismakingsgesprek in of download mijn gratis e-book voor extra tips en inzichten!

Volg mij op social media!