We hebben allemaal wel eens dat gevoel van honger. Het kan een lichte knagende sensatie zijn in je maag, of het kan een verlangen zijn naar iets specifieks dat je al in gedachten hebt. Maar wist je dat er twee soorten honger zijn? Er is namelijk buikhonger en hoofdhonger.
Buikhonger
Buikhonger is iets fysiologisch. Het is een signaal van je lichaam dat het tijd is om brandstof te krijgen in de vorm van voedsel. Dit soort honger komt voort uit de maag en gaat naar je hersenen, waardoor je weet dat het tijd is om te eten. Buikhonger kan zich uiten als een hol gevoel in je maag, geknor.
Hoofdhonger
Hoofdhonger is anders. Dit is het verlangen om te eten dat niet uit fysiologische behoeften komt. Hoofdhonger is wanneer je wilt eten om een externe behoefte te bevredigen, zoals verveling, verdriet, stress of gewoon omdat je iets lekkers wilt proeven. Dit soort honger komt van je hersenen en gaat naar je maag, waardoor je zin hebt om te eten, ook al heb je geen fysieke honger.
Het verschil
Het verschil tussen buikhonger en hoofdhonger is belangrijk als je wilt afvallen. Als je het gevoel hebt dat je iets wilt eten, moet je eerst vaststellen of dit buik- of hoofdhonger is. Als het buikhonger is, is het waarschijnlijk tijd om iets te eten omdat het te lang geleden is. Maar als het hoofdhonger is, moet je ontdekken wat de onderliggende behoefte is om te willen eten. Misschien ben je wel moe, verveeld, gestrest of verdrietig en wil je iets om je beter te voelen.
Bij hoofdhonger is het belangrijk om aandacht te besteden aan je emoties. Ga ontdekken wat deze emoties je wil vertellen, wat is je daadwerkelijke behoefte. Ook kan je op dat moment een activiteit gaan doen om je stemming te verbeteren, zoals sporten, een boek lezen of een vriend bellen.
Het onderscheiden van buik- en hoofdhonger kan even duren om te leren, maar het kan je helpen om beter te begrijpen waarom je wilt eten en om betere keuzes te maken. Dus, de volgende keer dat je zin hebt om te eten, vraag jezelf dan af: is dit buik- of hoofdhonger? En ga van daaruit verder.